Thursday, 21 November 2013

Kenapa 'scan' orang atas bawah?

Assalamualaikum

Berjumpa lagi kita malam ini. Salam malam jumaat.

Topik malam ni lagi hebat dari printer canon pixma E510.
(Promote sikit, sekarang era.fm tgh buat contest dgn menggunakan kreativiti anda. Do search era.fm for more information untuk menang printer okay!)

Okay, mula balik. Scanner yg aku nak cerita ni, lagi hebat dari semua scanner yang ada di pasaran. Keh3.

Aku dah banyak kali fikir hal ini, tapi otak aku masih tak boleh nak hadam dan sampai sekarang aku tak tahu punca hakiki manusia jenis mesin ni.

Apakah punca yang menyebabkan mereka2 ini meng'scan' manusia lain?

Kenapa? Kenapa? Kenapa?!
(Hoi! Hang tahu otak dah tak boleh pikir, awat hang tak tanya pendapat orang lain?)

Dan aku pun bertanya kepada beberapa mangsa yang pernah diperlakukan begini.

Jenab- "Aku rasa, mungkin sebab dia dari planet lain. Zuhal kot."

Senah- "Mungkin dia tak pernah tengok cara aku dress up. Jap, tapi aku pakai tshirt muslimah je. Awat vogue sgt, ke?"

Kak tem- "Bagi aku golongan macam ni tak ada benda lain, mesti dia orang dok banding2kn antara dia dengan si polan tu,siapa lagi bagus"

Siapakah kita untuk menilai orang? Kalau sekali pun kita pernah lihat orang tu ada melakukan perkara tak betul,tapi hang tak payah la dok scan dia tiap kali hang nampak dia. Melampau kot! Mesti dia rasa tak selesa macam ni.

Menurut mangsa, mereka telah dapat mengatasi masalah ini dengan cara:

Jenab - "Aku buat tak tahu je. Yela, ini planet aku. Dia yang salah planet."

Senah- "Iolss sabar je walaupun dah lbih 4kali di perlakukan begini. But then, dia dtg jumpa iolss dan cakap. Anta cantik sangat!"

Kak tem- "Memey tak ar. Aku tak puas hati kot! Apa salah aku, then
aku pun pergi dekat meja si polan ni dan aku tanya. Kenapa pandang? Ada satu kes lain, kali kedua dia pandang, aku terus tenung dia. Haaa! Baru hang ketar! Bla..bla..bla

(Errrr.. terima kasih Kak tem tapi kita bukan dalam talkshow)

Justeru, tak perlulah kita berbuat demikian. Ini semua akan mengganggu ketenteraman pihak lain walaupun sebenarnya ada antara kita yang pandang ke arah yang positif (mcm kes senah).

(TAPI! Macam depa tau yang hang pandang dari sudut macam tu, mostly mesti fikir ada yang tak kena dengan diri mereka.)

Jadi, kalau dah nampak sesuatu yang elok atau tidak elok. Biarlah itu menjadi kali pertama dan terakhir, tak payah la dok toleh2 lagi sambil berbisik dengan kawan pulak. Kalau perlu tegur, tegur cara berhemah. Kalau macam kes Senah, tak salah juga nak terus cakap kepada tuannya. Tetapi adalah lebih baik kita mengenang penciptanya dan berdoa agar kecantikan itu tidak disalahgunakan.


MARI KONGSIKAN PENDAPAT ANDA TENTANG ISU INI, SILA KOMEN :D


Pencicit,
annehanim

9 comments:

  1. saya agak tak paham berkenaan scanner yang awak maksudkan.
    boleh explainkan lagi x..?
    hehe
    btw, ada masalah dengan LUMOS ea?
    saya blogger ruangankalbu.blogspot.com ;)
    boleh m saya di fb : www.facebook.com/muhammad93
    ok ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Boleh2. Scanner yg sye mksdkn ni adalah berkenaan dengan sifat segelintir orang yang suka tengok seseorang itu dengan pandangan pelik dari hujung rambut sampai hujung kaki dia dok tenung org tu berulang kali. Contohnya mungkin melibatkan cara percakapan orang tu, cara berpakaian atau cara berjalan.

      Contoh lagi. Macam kita nampak orang pakai kasut kuning, baju hijau dan seluar biru.( kontra hah!) Mesti kita tak akan lepas pandang dia, sampai kebarangkalian untuk kita langgar tiang tu ada. Keh4

      Faham tak?

      Owh. Pasal Lumos tu nanti sy pm okay.
      Thanks sudi baca. =)

      Delete
    2. Btw pasal isu warna kontra dekat atas ni, saya pun akan tengok kalau dah dia dok pakai sesuatu yang luar biasa. Keh3. Tapi itus lh satu contoh mudahlah. Sekarang ni pun, orang keliling dah tak kisah dah pasal warna kontra ni. Selalunya seseoramg individu itu ada sebab tersendirilah kenapa dia pandnag tak lepas..

      Delete
  2. salam jumaat yg mulia.. 'scan' sinis memang tidak bagus malah boleh memberi tanggapan yg kurang enak kpd mangsa. kalu kita buat cermin diri ..ok lah utk muhasabah...insyaAllah.

    ReplyDelete
  3. tak tahulah.. 3 hari lepas, kena scan jugak.. i ask my friend, weh, comot ke aku pakai? minah tu asyik usha je dr tadi.. then my friend ckp, mata dia juling kot, pastu ko perasan dy usha ko.. cheesecake!

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Ushhh. Xpaham betulndgn mereka2 ni. Jadi aoa yg awok buat lepas tu?

      Delete